Ágoston Sándor Alapítvány > Terveink > 2009 > Összefoglaló <előző | következő>

Terveink – 2009

Az Ágoston Sándor Alapítvány, ez a lassan húsz éve működő, közhasznú alapítvány a Kárpát-medencei magyarság, azon belül is a határainkon túl kisebbségben (szórványban) élő maroknyi magyar közösségek, különösképpen református gyülekezetek életét hivatott támogatni. De civilkezdeményezések, karitatív tevékenységek mögé is szívesen állunk anyagi és emberi erőforrásainkkal.

Hátrányos helyzetű települések óvodáit, iskoláit, árvaházait és más közösségeit támogatjuk anyagilag és személyes jelenlétünkkel egyaránt. Évente több mint tíz olyan hosszabb-rövidebb (3-10 napos) utat szervezünk, amikor magyarországi fiatalok belekóstolhatnak szegényebb sorsú közösségek életébe, és kétkezi munkájukkal hozzájárulhatnak kis falvak terheinek hordozásához. Önkénteseink között diákok, teológusok, gyógypedagógusok, orvosok, villamosmérnökök, építészek, régészek, zenészek, közgazdászok találhatóak.

Így csak a mögöttünk levő évben...

Az előttünk álló év feladatai...

Alapítványunk igyekszik a pályázati úton elérhető maximális állami támogatást megszerezni, valamint a személyi jövedelemadó 1%-nak elfogadására jogosult szervezetként ebből a forrásból is bizonyos bevételre szert tenni, illetve intézmények, szervezetek és magánszemélyek is támogatják munkánkat. Az alapítvány önkénteseinek áldozatos részvételével a támogatásokból befolyt összegek megsokszorozva jutnak el hátrányos helyzetű intézmények, közösségek, települések sokszor szükséget látó tagjaihoz.

Az alapítványt egy református teológus saját külföldi ösztöndíjas útján megaspórolt filléreiből alapította 1990-ben. Azóta is minden munkánkat önkéntesek szolgálatból végzik, sok esetben saját anyagi forrásainkból fedezve a kiadásokat. Egyikünk sem kap semmilyen jövedelmet, vagy juttatást az alapítványi munkáért. Az alapítvány kuratóriumi elnökeként az elmúlt öt évben lassan húsz éves Audi 80-asommal jártam az egész Kárpát-medencét. Kora tavasztól késő őszig havonta átlagosan két hosszabb utat teszek meg egyedül vagy egy-két kollégámmal és évente további több, mint tíz olyan utat szervezek, amikor sok fiatallal együtt indulunk a határon túli szórványvilágba.