Ágoston Sándor Alapítvány > Beszámolók > 2012 > Erdélyi lelkigondozó utak <előző | következő>

Erdélyi lelkigondozó utak a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával

2012 őszén azzal a célkitűzéssel pályáztunk támogatásra, hogy azokat az önkénteseinket, akik évek óta dolgoznak egy-egy munkaterületen –többségükben a legkülönbözőbb egyetemeken tanuló fiatalok– szeretnénk körbevinni azokon a helyeken, ahol az alapítvány leggyakrabban fejti ki tevékenységét: Kalotaszegen, Észak-Mezőségen, Fehér megyében, Hátszegen, valamint Székelyföldön. Végül kicsit változtatva terveinken úgy döntöttünk, hogy ezeken az útjainkon mindenütt a már folyó munkák áttekintése mellett próbálunk most is alapítványunk céljainak megfelelően tevékenykedni, miközben azért fontos cél, hogy a korábban kiépült kapcsolatokat ápoljuk, a határokon kívül élő magyar ismerőseinkkel együtt tervezzük meg a következő év feladatait.

Így 2012 szeptember végén Gyimesbe tettünk egy utat, Hidegségpatakára, ahova sok év óta rendszeresen szállítunk ki gyógyszert, ruhát, mosószert, tanszereket, anyagi támogatást diákoknak, akik Nagyenyeden tanulnak. Itt egy helybeli család segít szétosztani azokat az adományokat, amiket kiszállítunk.

Október 20-22. között két kisbusszal és egy személyautóval elindulva mintegy 1500 km-t megtéve terveztük megtekinteni a zalatnai, borbereki, alvinci, magyarigeni, nagyenyedi (Fehér megye) illetve a széki, felőri, somkeréki, páncélcsehi, bádoki (Mezőség) református templomokat. Menet közben vasárnap Zalatnán és Széken prédikáltunk is. De a szép templomainak végiglátogatása mellett a nagyenyedi Bethlen Kollégiumot és a Felőri Szórványközpontot is megtekintettük együtt.

Október végén egy következő út keretében a kalotaszegi Zsobokra mentünk, ahol a református gyermekotthonban nyaranta gyerektábort tartva építettünk ki jó kapcsolatot a helybeliekkel. Mostani utunk során a nyári találkozásnál még több fiatallal volt módunk közelebbről megismerkedni, mert vannak, akiket csak iskolaidőre adnak be a szüleik a gyermekotthonba. Az otthonnal rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, és ennek során azt tapasztaljuk, hogy bár a munkatársaik felelősségteljesen és lelkiismeretesen végzik a munkájuk, gondoskodnak a rájuk bízottakról, de kevesen vannak, és ezért gyakran nem jut idő, erő és pénz a mindennapi szükségletek kielégítésén kívül másra. Minden gyermeknek szüksége van személyes törődésre, figyelemre, segítségre a személyiségfejlődéshez, és lehetőségeinkhez képest ebből próbáljuk meg a részünket kivenni. E munka kapcsán azt is megtapasztaltuk, hogy önkénteseinknek egy meghatározott köre kifejezetten ehhez a szolgálati területhez érez kedvet. Mindemellett minden alkalommal viszünk ruhát, élelmiszert, tisztálkodási szereket is. Idén nyáron és ősszel a fogmosás fontosságára próbáltuk főleg a kisebbek figyelmét felhívni azáltal is, hogy különböző gyümölcsízű gyermekfogkrémeket vásároltunk nekik.

November legutolsó napjaiban illetve december elején pedig négy iskola a zsoboki gyermekotthon, a nagyenyedi Bethlen Kollégium valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett tusnádfürdői és csíksomlyói gyermekotthonok lakói számára szereztünk kirándulást Székelyudvarhelyre, ahol most már sok év óta ősz végén árvaházakban felnövő 14-18 év között fiatalokat tudunk három napra vendégül látni. Ezeken a hosszú hétvégéken olyan programokat valósítunk meg, amik a pályaválasztáshoz, a felelősségvállaláshoz, a családalapításhoz segíthetnek nekik. Így volt velünk egy tumorbiológus önkéntesünk, akivel többek között DNS-t izolálhattak a fiatalok, jött velünk egy szülésznek készülő önkéntes lány, aki a szülés, családalapítás szépségeiről beszélt a fiatalokkal, de kötöttebb formában tematikus beszélgetések során jókat beszélgettünk együtt idén is egy, a mindannyiunk életét meghatározó témáról is, éspedig most a félelmekről. De hogy ne csak komoly témákat érintsünk, elmentünk közösen egy cukrászdába, ahol mindenki kedvére választhatott egy süteményt. Ezen út során a nagyenyedi és a zsoboki gyerekek szállítását is mi végeztük. Valamint kifelé egy zongorát is kiszállítottunk a zsoboki gyermekotthonnak.