Ágoston Sándor Alapítvány > Beszámolók > 2011 > Körös > 2011. VI. <előző | következő>

Az Ágoston Sándor Alapítvány munkája Felvidéken

Körös, 2011. június

A felvidéki Körösön visszatérő vendégek a teológusok, hiszen már évek óta visszajárnak e Rozsnyó melletti, dombokkal körülvett, meghitt községbe, ahol a kicsisége ellenére erős, életképes, tenniakaró gyülekezet él és tevékenykedik. Kis piros tetős templomukkal nincs gond, viszont nem volt gyülekezeti házuk, sem semmi más egyházi épületük, melyekben lelki alkalmakat tarthattak volna.

Néhány évvel ezelőtt vált lehetségessé megvásárolni egy helyi házat, mely tipikus tájjellegű, a környékbeli házak mintájára épült, ezért a gyülekezetnek kezdettől fogva az volt a célja, hogy az eredeti állapotban hagyja, és állítsa helyre, újítsa fel az épületet. Az első munkálatok a során a tetőszerkezet teljes cseréjére valamint az új faszerkezet, a faanyagok kezelésére került sor (teológusok munkájával is), majd az első szoba kialakítása (ez lett a helytörténeti gyűjtemény is), a hátsó helyiségek betonozása, a fészer elbontása volt a következő fázis. Majd a meglévő helyiség végső kialakítása volt a cél, és az emeleti szoba kialakítása, lakhatóvá tétele. Az első termet már birtokba is vette a gyülekezet, ott tarják a bibliaórákat, egyéb alkalmakat. Mindezek mellett az udvar és a ház környékének rendben tartása is folyamatosan a feladatok közé sorolódik.

A következő évben az épület folytatásában található kis közösségi hely, tornác kialakításra került sor, amelyet már szintén azonnal használatba vett a gyülekezet. Ott tartják a presbiteri gyűléseket, a kóruspróbákat, bibliaórát és egyéb közösségi alkalmakat is. A tábor ideje alatt mi is ott étkeztünk, és beszélgettünk a helyiekkel.

Amit jó látni a körösi gyülekezeti ház felújításában, az az, hogy szép lassan mindig továbbépül, s ami elkészül, azt rögtön birtokba is veszik. Fokról-fokra épül a gyülekezet, látszik a fokozatosság. Jó ezt évről-évre látni.

Az elmúlt nyáron többféle munkában vettek részt fiatalok. Az egyik különleges és egyben nehéz munkának számító cselekmény során a gyülekezet birtokában lévő erdőből termeltünk ki fákat, kivágott rönköket szállítottunk be a faluba. A nem kis fáradsággal járó munkálatok során a teológusok elemi tapasztalat és erő híján mégis határozottan és kitartóan húzták-vonták a fákat, a helyi gyülekezet fiataljaival és asszonyaival együtt.

Ezen kívül a ház továbbépítésén dolgoztak, a tornác fáinak lekezelésében, festésében stb. A teológusokon kívül jelentős segítséget nyújtottak a kunszentmiklósi gyülekezet fiataljai (már nem először) és más, a teológusokhoz kapcsolódó ismerősök. Még év közben is meg szoktuk látogatni a gyülekezet, s mindig öröm visszanézni az elvégzett munkát, s mindazt, amiben a gyülekezeti életet segítettük elő. A munkákat és a tábort –mint mindig– az Ágoston Sándor Alapítvány támogatta.

A következő nyárra is tervezzük a Körösön való munkálkodást.