Ágoston Sándor Alapítvány > Beszámolók > 2004 > Borberek <előző | következő>

Ezen a településen tudtunkkal ma nem él református család, de még csak magyar nemzetiségű ember sem. A templom első említése az 1317-1320-as évekből maradt ránk, de egyes feltevések szerint már a 12-13. század fordulóján létezett itt egy ezt megelőző templom. Ezt a templomot az 1950-es évek óta nem használták istentiszteleti célokra, az akkori feljegyzésekből kitűnik azonban, hogy addig élő gyülekezet lehetett itt, a korabeli fényképek tanúbizonysága szerint akkor még ép volt a templombelső berendezése. Ezt a mai viszonyok ismeretében fényképek nélkül csak erős képzelőerővel lehetne magunk elé idézni. Azóta ugyanis beszakadt a hajó teteje, csak a falak, a szentély boltozata és a torony áll még.

Az évszázadok során a Maros ezt a templomot is többször elöntötte, így a templom mai járószintje mintegy másfél-két méterrel az eredeti járószint felett van. Az elmúlt évtizedek áradásai sem múltak el maradandó nyomok nélkül.

Az épületet körülvevő és az épületben felnövekedett lágy- és fás szárú, négy-öt méter magas növényzet eltorlaszolta mind kívül, mind belül az utat. Itt másfél napig csak a növényzet kiirtásával foglalkoztunk, hogy egyáltalán megközelíthető legyen az épület. A templomról az 1920-as években alapos rajzok készültek, amelyek nyomán tudjuk, hogy a hajót, a szentélyt és a tornyot egyaránt zsindelytető fedte. Eredeti terveinknek megfelelően erre a templomra fordítottuk a legtöbb munkát és a legtöbb anyagi eszközt is. Az erdélyi műemlékvédelemben több mint tíz éve folyamatosan dolgozó restaurátor-ács szakembereket kértünk fel arra, hogy készítsék el a szentély boltozata fölé a tetőszerkezetet. Borbereken így mintegy száz négyzetméternyi tetőfelület készült el néhány nap alatt, kezdve a gerendázat felácsolásától egészen a teljes befedésig és a szigetelésig. Mivel azonban az ácsoknak nem volt több idejük augusztusban a munkák folytatására, így az anyagköltségeket megelőlegeztük, és a munkadíjukat is kifizettük előre, hogy majd a mi távollétünkben is folytatódhasson ősszel a munka a templom szentélyének zsindellyel való befedésével.

készült: 2005. XI. 1. 15:24:47